Ev, apartman ve iş yerlerine karşı en büyük dış güvenlik tehdidini hırsızlar oluşturmaktadır. Bir hırsız alarm sistemi veya hırsız alarm sistemleri dediğimiz hibrit elektronik güvenlik sistemleri sizlere ne gibi faydalar sağlayacak inceleyeceğiz. Bunu incelerken sıklıkla bilimsel kanıtlara ve akademik çalışmalara referans vereceğiz.
Gerek iş yerinizin gerek evinizin karşılaşabileceği dış tehdit unsurları arasında terör olayları, organize suçlar, sabotajlar ve hırsızlık vardır.
Hukuki olmayan bir tanım yapacaksak: hırsızlık kendisine ait olmayan bir taşınır malın izinsizce kullanılması ve bundan menfaat temin edilmesidir. Gerek taşınabilir eşya, para, enerji gibi metalar hırsızlık eylemlerinde hedeftir. Özellikle hırsızlık istatistiksel olarak diğerleri arasında öne çıkmaktadır.
Hırsızlık Türkiye'de tüm suçlar arasında en fazla işlenen kriminal eylem. Her 6 suçtan bir tanesini hırsızlık oluşturuyor. Konut güvenliği için en büyük tehlike açık ara hırsızlık olaylarıdır, özellikle yazlık evler daha da risk altındadır. Örneğin Amerika'daki hırsızlık vakalarının %28'inde ev sahibi, hırsızlık anında evde bulunmaktadır. Bu da istenmeyen yaralanma ve ölümlere yol açmıştır.
Hiç bir hırsız alarm sistemi % 100 etkili koruma sağlayamaz. Ancak konu özellikle hırsız alarmları sistemleri olduğunda elimizde referans olarak alabileceğimiz akademik çalışmalar mevcut. Bunlara değinelim
Hırsız alarm sistemleri ve faydalarını anlatabilmek adına sizlerle bilimsel olguları paylaşacağız. "Hırsızlık Kararlarını Suçlunun Perspektifinden Anlamak" başlıklı bu akademik çalışma bize Hırsızların zihni nasıl çalışır? sorusuna yanıt vermeye çalışıyor.
Bilgi vermek de fayda var: bu çalışma, 422 tane rastgele hükümlü seçildikten sonra onlarla yapılan ropörtajlara dayanmaktadır.
Rutgers Üniversitesi Kriminoloji bölümünün yaptığı, kar amacı gütmeyen Alarm Industry Research and Educational Foundation (AIREF) tarafından fonlanan ve 2 yılda tamamlanan bu akademik çalışmaya dair detayları paylaşalım.
Rutgers Üniversitesi tarafından Newark Polis Departmanıyla koordineli şekilde yapılan "Hırsız Alarm Sistemlerinin Oturma Alanlarındaki Hırsızlık Düşüşüne Etkisi" isimli çalışmadan veriler paylaşacağız. Alarm sistemleri ve akademik çalışmalarla kanıtlanmış faydalarına değinelim. Bu çalışmaya göre Newark bölgesinde 2001 ve 2005 yılları arasında soygun oranlarında sert bir düşüş yaşanırken aynı dönemde yerleşim bölgelerindeki mülklerde ciddi bir ev alarm sistemi artışı söz konusuymuş.
Rutgers Üniversitesi kadroları tarafından yapılan bu araştırmanın dönemindeki (2001-2005) tek çalışma olduğunu belirtelim. Bu çalışma ve teknolojik yenilikler ve inovasyonlar orta sınıf ailelerin ev güvenlik sistemlerine olan ilgisini arttırdığı da not düşmek lazım.
Çalışma ayrıca alarmların caydırıcı etkisinin toplum genelinde hissedildiği sonucuna varmıştır. Çalışma, "Hırsız alarmlarının yoğun olarak kurulduğu mahallelerde, daha az hırsız alarmının olduğu mahallelere göre daha az ev hırsızlığı vakası yaşanıyor" dedi. Bu da komşularla birlikte hareket etmenin önemini gösteriyor.
Alarm sistemlerinin en çok kullanılan iki tipi hırsız alarm sistemi ve yangın alarm sistemidir. Bu iki alarm sistemi birbirinden farklı olsa da bu elektronik güvenlik sistemlerinin çalışmalarını 3 kategoride değerlendirebiliriz.
Bu aşamada hırsız alarm sistemi çevreden aldığı bilgiyi işleyecektir. Bu çoğu ev sahibi için harekete duyarlı sensörler vasıtasıyla olsa da bundan başka bir çok sensör daha bu aşamada kullanılır. Hangi dedektörün kullanılacağı ise mekana ve yasalara tabiidir.
Alarm sistemi periyodik ya da kesintisiz yaptığı gözlemler anında gelen veriyi değerlendiri. Olağan durumlar daha önceden yazılımsal olarak sisteme girildiğinden, bir durumun olağan dışı olarak değerlendirilmesi bu aşamada gerçekleşir.
Alarm Sistemi bir durumu olağan dışı olarak değerlendirdiyse, bundan sonra yapılacak eylemler bu aşamaya dahildir. Hırsız alarm sistemi tipine göre alarm ve flaşörlerin devreye girmesi yahut bilginin alarm izleme merkezine iletilmesi bu aşamada sağlanır.