İzmir Alarm Sistemleri - Filiz Güvenlik
Takip ve Kontrol Sistemleri
Çeşitli takip ve gözetim sistemleri ile araç ve eşyalarınızın güvenliğine uzaktan erişebilir, personelinizin çalışma durumunu gözlemleyebilirsiniz. 
Yangın Alarm Sistemleri
Yangın algılama ve yangın ihbar sistemleri ya da diğer adıyla yangın alarm sistemleri ile beklenmeyen felaketlerin önüne geçin. Kablosuz yangın alarmları, duman dedektörleri, ısı dedektörleri ...
Kurumsal
Filiz Güvenlik
İzmir alarm sistemleri ve güvenlik kamera sistemleri sektöründeki 25. yılı geride bırakan firmamız hakkında bilgi bulabileceğiniz linkler.
Destek
DESTEK/YARDIM
Ürün kullanım kılavuzları, video yardım
 ve sıkça sorulan soruların olduğu linklere 
buradan erişebilirsiniz.

Yangın Alarm Sistemleri 

Yangın alarm sistemleri dediğimizde birden çok yangın güvenliği ekipmanını içeren gelişmiş elektronik güvenlik sistemlerinden söz ediyoruz. Bunlar yangın korunma, yangın alarm ve yangın ihbar sistemlerini ve yangın damperi, duman damperi, duman dedektörü gibi sensörleri içeren akıllı otomasyon sistemleridir.

Yangın ve Yangınların Gelişimi

Yangın algılama sistemlerini anlamaya çalışmadan önce, temel bir yangın gelişimi ve davranışı bilgisine sahip olmak faydalıdır. Bu bilgilerle, yangın güvenliği sistemlerinin rolü ve etkileşimi daha iyi anlaşılacaktır.
Yangınların Gelişim Aşamaları 
En temelde bir yangının çıkabilmesi için bir yakıt ve de oksijen gereklidir. Burada yakıt derken karbon temelli ve gerekli koşullar oluştuğunda yanabilecek tüm şeyler kastedilmektedir. Bu gerekli koşulların en başında da bir ısı kaynağı yada bir kıvılcım gelmektedir. Tahta, plastik, kağıt, kumaş veya yanıcı sıvılar içeren herhangi bir öğenin potansiyel bir yakıt olduğu bilinmelidir. Bu da neredeyse tüm iş yerlerini yangın riski altına sokmaktadır. Aşağıda göreceğiniz üzere olası bir yangına müdahale için en etkili aşama başlangıç ve önleme aşamasıdır. Bu da yangın alarm sistemleri ve de yangın algılama ve ihbar sistemleri ile mümkün olacaktır.
En Kritik Aşama:  Başlangıç
Herhangi bir ateşleme kaynağı yakıt olabilecek bir elemanla temas ettiğinde yangın başlayabilir dersek yanlış söylemiş olmayız. Bu ilk temasın ardından çıkan yangın değişken sürelerde büyüme gösterecektir. Bu aşama genel olarak yavaş büyüyen ve için için yanan bir süreçtir. Isı ve orta düzeyde duman üretir. Yakıt'ın türüne ve ortama bağlı olarak bir kaç dakika ile bir kaç saat arasında değişen bir zaman içerisinde bir sonraki aşamaya geçer. Gerek insanlar gerekse yangın algılama ve ihbar sistemleri ile erken fark edilmesi çok önemlidir. Maddi hasarın boyutu bu aşmada yapılan müdahaleye göre belirlenecektir.
Büyüme Aşaması
Erken tespit edilmemiş ve müdahale edilmemiş yangınlar yeterli ısıyı ürettikten sonra ilk başlangıç durumundaki halinden çıkarak çok ciddi tehlikeler yaratabilecek bir aşamaya evrilir. Burada artık alevlerden bahsedebiliyoruz. 
Yangın algılama ve ihbar sistemleri ile bu anda müdahil olunmazsa, alevler hızlı bir şekilde tavana yükselecek ve tavan sıcaklığını 1000 Santigrat dereceye kadar yükseltebilecektir.  Eğer bu durum gerçekleşirse, müteakiben flaş denilen ve odadaki tüm yanıcı maddeleri aynı anda tutuşturmaya yetecek süreç başlayacaktır.
Bu aşamada ortamda olan birinin hayatta kalması çok zor olacaktır. Çünkü binlerce metreküplük duman oluşacaktır.
Sönme Aşaması
Eğer binanın yangın prosedürlerine uygun şekilde tasarlanmış, yalıtılmış ve gerekli öncüllere sahipse çıkan yangın etraftaki her şeyi küle çevirip sona erecektir. Eğer tavan veya duvarlar yangına dayanıksız ise ve de yangın gerekli zaman içerisinde ihbar edilmemişse, bir başka ortama sıçrayacak ve tüm süreç baştan başlayacaktır.

Yangın Alarm Sistemleri

Bir yangın alarm sistemi bir çok farklı alarm ve güvenlik sistemleri donanım ve yazılımından oluşmaktadır. Tüm bu sistemleri bir arada tutan uygulamalar ve prosedürler bütününü yangın alarm sistemi olarak adlandırıyoruz. En temelde yangın alarm sistemleri 3 temel işleve sahiptir.

yangın-alarm-sistemleri

Yangın Alarm Sistemleri ve Temel İşlevleri

Olağan dışı durumlar hakkında uyarı vermesi
Küçük bir kıvılcım bir yangına dönüşebileceği için yangın alarm sistemleri olağandışı tüm durumlarda bir sinyal ve uyarı verebilmelidir.
Siren ve flaşörler ile çevresini uyarıp, gerekli yardımı çağırabilmeli
Olağan-dışı durumda veya tehlike anında bina sakinlerini uyarabilmeli. Ardından da gerekli yardımı çağırabilmeli.
Yangın alarm sisteminin bir bütün olarak denetleyebilmesi  
Olası bir sistematik arıza halinde bu durumun farkında olabilmeli ve bunu bildirebilmeli.

Yangın Alarmı Çeşitleri

Yangın Alarm Sistemleri genel olarak bir kaç başlıkta sınıflandırılırlar. Ana kategori diyebileceğimiz başlık ise otomatik veya manuel yangın alarm sistemleridir. Bu iki sistem birbirlerini zorunlu olarak dışlamazlar. Yani iki sistem bir arada kullanılarak hibrit yangın alarmı ortaya çıkarılır.

Manuel Yangın Alarm Sistemleri 

Bu tip yangın uyarı sistemlerinde muhakkak bir kişinin sistem tarafından verilen uyarıyı fark etmesi ve gerekli mercilere bildirmesi gerekir.

Otomatik Yangın Alarm Sistemleri

Otomatik yangın alarm sistemleri ise çok daha gelişmiş erken uyarı güvenlik sistemleridir. Çoğu zaman bir yangın dedektörü vasıtasıyla etkinleştirilirler.

Kablosuz Yangın Alarm Sistemi

Müze, tarihi yapı gibi kablo çekilmesi imkansız yada çok maliyetli olan mekanlarda yangının algılanması ve gerekli tüm ekipmanların kablosuz olduğu sistemdir. Kablosuz yangın alarm sistemleri  güvenli ve lisanssız radyo iletişimini kullanırlar. Bu anlamda tüm kablolu sistemlere iyi birer alternatiftirler.

Akıllı Adresli Yangın Alarm Sistemi

Adreslenebilir Sistemin algılama ilkesi, Kontrol Panelinin tam olarak hangi dedektör veya yangın butonunun alarmı başlattığını belirleyebilmesi dışında, Konvansiyonel Sisteme benzer. 



Konvansiyonel Yangın Alarm Sistemi

Bir Konvansiyonel Yangın Alarm Sisteminde, Bölgelerdeki Yangın Alarm Kontrol Paneline bir dizi yangın butonu ve dedektör bağlanmıştır. Kısaca alanları ufak bölgelere ayırma prensibi üzerine çalışan bir metottur.


Yangın Alarmı ve Yangın Uyarı Sistemlerinin Mevzuatı

Yangın algılama ve yangın uyarı sistemlerinin yasal dayanakları "Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik" ile belirlenmiştir. Uzun bir yönetmelik olduğu için bazı kısımlarını sizlerle paylaşma gereği duyduk.

Örneğin yangın alarmı olarak da bilinen yangın algılama sistemlerinin ve parçalarının Yangın algılama ve yangın alarm sistemleri Türk Standardı olan TS EN 54'e uygun olarak üretilmesi, tasarlanması, tesis edilmesi ve işletilmesi şarttır.

Aşağıdaki kısımda bu yönetmelikte geçen bazı bilgileri bulacaksınız:

Yangın uyarı sistemi nedir?

Yangın uyarı sistemi; yangın algılama, alarm verme, kontrol ve haberleşme fonksiyonlarını ihtiva eden komple bir sistemdir. (M.74)

Yangın alarmları denetim altında mı olmalıdır?

Yangın uyarı sistemini oluşturan bütün kabloların ve uzak kontrol ve denetim merkezlerine iletişim maksadıyla kullanılan bütün hatların; kopukluk, kısa devre ve toprak kaçağı gibi arızalara karşı sürekli olarak denetim altında tutulması gerekir.

Arıza anında, o bölgenin denetimi arttırılır

Yangın uyarı sistemi herhangi bir sebeple devre dışı kalırsa, tekrar çalışır duruma getirilinceye kadar korumasız kalan bölgelerde ilave güvenlik personeli ile denetim yapılır ve gerekli tedbir alınır.

Yangın alarm sistemi nasıl devreye girmelidir?

Bir yangın algılama ve uyarı sistemi, el ile, otomatik olarak veya bir söndürme sisteminden aldığı uyarılardan biri veya birkaçı ile devreye girmesi gerekir.

Yangın uyarı butonları kaç metrede bir olmalıdır?

Yangın uyarı butonu, bir kattaki herhangi bir noktadan o kattaki herhangi bir yangın uyarı butonuna yatay erişim uzaklığının 60 metreyi geçmeyecek şekilde yerleştirilmesi gerekir. Engelli veya yaşlıların bulunduğu yerlerde bu mesafe azaltılabilir. (M.75)

Yangın uyarı butonları hangi yükseklikte olmalıdır?

Tüm yangın uyarı butonlarının görülebilir ve kolayca erişilebilir olması gerekir. Yangın uyarı butonları, yerden en az 110 cm ve en fazla 130 cm yüksekliğe yerleştirilir.

Yangın algılama ve uyarı sistemini ev sahibi mi yoksa kiracı mı yaptırır?

Yönetmeliğin 143.maddesi yangın alarm sistemini kim yaptırmalıdır? ev sahibi mi yoksa kiracı mı? sorusuna şu şekilde cevap vermektedir: Bu Yönetmelik hükümlerine göre binada algılama sistemi yapılmasının şart olduğu hâllerde, algılama veya uyarı sisteminin ana paneli binanın tamamına hizmet verecek şekilde, bina sahibi veya kat malikleri tarafından yaptırılır.

Otomatik yağmurlama sisteminin olduğu binalarda yangın alarmı nasıl çalışmalıdır?

Binada otomatik yağmurlama sistemi bulunuyor ise, yağmurlama başlığının açılması hâlinde yangın uyarı sisteminin otomatik algılama yapması sağlanır. Bu amaçla, her bir zon hattına su akış anahtarları tesis edilir ve bu akış anahtarlarının kontak çıkışları yangın alarm sistemine giriş olarak bağlanır. Otomatik yağmurlama sistemi olan yerler, otomatik sıcaklık algılayıcıları donatılmış gibi işlem görür. Bu mahallerde otomatik sıcaklık artış algılayıcılarının kullanılması mecburi değildir.

Yangın sistemlerinde hangi cihazlar kullanılmalıdır?

Yangın algılama sisteminin gerekli olduğu ve fakat duman algılama cihazı kullanımının uygun veya yeterli olmadığı mahallerde, sabit sıcaklık, sıcaklık artış, alev veya başka uygun tip algılama cihazı kullanılır.

Otomatik yağmurlama sisteminin olduğu binalarda yangın alarmı nasıl çalışmalıdır?

Binada otomatik yağmurlama sistemi bulunuyor ise, yağmurlama başlığının açılması hâlinde yangın uyarı sisteminin otomatik algılama yapması sağlanır. Bu amaçla, her bir zon hattına su akış anahtarları tesis edilir ve bu akış anahtarlarının kontak çıkışları yangın alarm sistemine giriş olarak bağlanır. Otomatik yağmurlama sistemi olan yerler, otomatik sıcaklık algılayıcıları donatılmış gibi işlem görür. Bu mahallerde otomatik sıcaklık artış algılayıcılarının kullanılması mecburi değildir.

Yangın sistemlerinde hangi cihazlar kullanılmalıdır?

Yangın algılama sisteminin gerekli olduğu ve fakat duman algılama cihazlarının kullanımının uygun veya yeterli olmadığı mahallerde, sabit sıcaklık, sıcaklık artış, alev veya başka uygun tip algılama cihazı kullanılır.

Otomatik yağmurlama sisteminin olduğu binalarda yangın alarmı nasıl çalışmalıdır?

Binada otomatik yağmurlama sistemi bulunuyor ise, yağmurlama başlığının açılması hâlinde yangın uyarı sisteminin otomatik algılama yapması sağlanır. Bu amaçla, her bir zon hattına su akış anahtarları tesis edilir ve bu akış anahtarlarının kontak çıkışları yangın alarm sistemine giriş olarak bağlanır. Otomatik yağmurlama sistemi olan yerler, otomatik sıcaklık algılayıcıları donatılmış gibi işlem görür. Bu mahallerde otomatik sıcaklık artış algılayıcılarının kullanılması mecburi değildir.


Konvansiyonel Yangın Alarm Sistemi

Bir Konvansiyonel Yangın Alarm Sisteminde, Bölgelerdeki Yangın Alarm Kontrol Paneline bir dizi yangın butonu ve dedektör bağlanmıştır. Kısaca alanları ufak bölgelere ayırma prensibi üzerine çalışan bir metottur.


İzmir Yangın Alarm Sistemleri

İzmir güvenlik sistemleri firması olarak yıllardır inovatif çözümlerimizle alarm ve güvenlik sistemleri konularında çözümler geliştirdik. Hizmetlerimizi İzmir merkez başta olmak üzere bir çok şehirde sunmaktayız.

Artık yeni nesil yangın uyarı sistemleri olarak adlandırabileceğimiz akıllı yangın alarm sistemlerimiz ile çözümler üretiyoruz.  Gerek kablolu gerekse kablosuz İzmir yangın alarm sistemleri ürünlerimiz ile yüksek memnuniyet sağlıyoruz. Ayrıca, Mavili İzmir yetkili servisi olarak da, İzmir bölgesinde hizmet vermekteyiz.

İzmir Yangın Uyarı Sistemleri

İzmir şehrinde çıkan yangınlar hakkında biraz istatistiki bilgiler verelim. İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Başkanlığı İstatistiklerine göre:

  • Binalarda çıkan yangınlar tüm yangınların yaklaşık %20'sini oluşturmaktadır. Sadece 2022 yılının Nisan ayında 177 tane bina da yangın çıkmıştır.
  • Yangınların çıkma sebepleri arasında elektrik kısa devresi yaklaşık %20 gibi yüksek bir orana sahiptir.
  • Yangınların çoğunluğu açık alanda oluşan yangınlar olsa da yaklaşık %22'si ahşap ve betonarme yapılarda gerçekleşmiştir.
  • Her ne kadar çıkan yangınların %97'si daha henüz başlangıç aşamasında söndürüldülerse de 227 milyon TL'den daha fazla maddi zarar oluşmuştur.
İzmir yangın istatistikleri

Ev ve İş yeri yangın sistemleri

Bir İzmir yangın alarm sistemleri firması olarak Yangın algılama ve uyarı sistemleri ile ilgili mevzuat dahilinde ve global standartlarda iş yapmaktayız. Bizimle iletişim kurmak için sol alt köşedeki WhatsApp düğmesine tıklayabilir ya da hemen aşağıdaki interaktif formu doldurabilirsiniz. İşte İzmir yangın alarmı ürünlerimizden bir kaçı:

  • Kablosuz ısı dedektörü
  • Isı sensörlü kablosuz yangın dedektörü
  • Isı sensörlü yangın alarmı

Smart Livi TS

KABLOSUZ YANGIN ALARMI 

Smart Livi Kablosuz Isı Dedektörü

Kablosuz sıcaklık sensörü. Kurulum yerindeki sıcaklığı ölçer. Ayrıca harici kablolu sensörler ile de ölçüm yapabilir. Isı değişimlerini yüksek hassasiyetle ölçer.
Yangın alarm paneli Livi Smart Hub ile 1 km'ye kadar iletişim sağlar
Parlak ışık veya böceklerin neden olduğu yanlış alarmlara karşı korunur
Parlak ışık veya böceklerin neden olduğu yanlış alarmlara karşı korunur
Düşük enerji tüketimi
Pil ömrü: 10 yıl
Çalışma sıcaklığı: -20° ile +55°  
Ölçüm aralığı: -20° ile +55°(Yerleşik sensör), -45° ile +85° (Harici sensör)
Dolandırıcılığa karşı koruma, Sıkışma tespiti, Kurcalamaya dayanıklı
KABLOSUZ
  • Kablosuz duman dedektörü
  • duman dedektörü kablosuz
  • Livicom Kablosuz duman dedektörü

Smart Livi FS

KABLOSUZ YANGIN ALARMI 

Smart Livi Kablosuz Duman Dedektörü

Dağınık ışık yöntemini kullanan akıllı ev güvenlik sistemi Livicom duman dedektörü. Erken yangın algılama için tasarlanmıştır.
Yangın alarm paneli Livi Smart Hub ile 1 km'ye kadar iletişim sağlar
Kendi toz seviyesini tespit ederek kalibrasyon problemini ortadan kaldırır
Parlak ışık veya böceklerin neden olduğu yanlış alarmlara karşı korunur
Düşük enerji tüketimi
Pil ömrü: 10 yıl
Çalışma sıcaklığı: -20° ile +55°  
Ana güç kaynağı: Pil tipi CR123A, Yedek güç kaynağı: pil tipi CR2032 
Çalışma frekansı: 868.7 MHz
KABLOSUZ
  • duman dedektörlü kablosuz yangın alarmı
  • Isı sensörlü kablosuz yangın alarmı
  • Yangın dedektörü

AJAX FireProtect

KABLOSUZ YANGIN ALARMI 

Kablosuz Isı ve Duman Dedektörü

Günde yirmi dört saat odadaki güvenliği izleyen ve anında duman ve sıcaklıktaki keskin sıçramaları bildiren sıcaklık sensörlü kablosuz yangın dedektörü.
Kablosuz yangın dedektörü
Fotoelektrik ve sıcaklık hassasiyetine sahip sensörler
Ses ve ışık ile bildirim. (85 dB Siren hacmi)
0.15 saniyelik alarm sinyali teslim süresine sahip
Pil ömrü: 4 yıl
Yangın alarm paneli ile açık alanda 1300 m'ye kadar iletişim
AES algoritmasına dayalı blok şifreleme
Dolandırıcılığa karşı koruma, Sıkışma tespiti, Kurcalamaya dayanıklı
KABLOSUZ
  • konvansiyonel-yangın-dedektörü

AJAX FireProtect

YANGIN ALARMI 

Isı Sensörlü Konvansiyonel Yangın Dedektörü

Günde yirmi dört saat odadaki güvenliği izleyen ve anında duman ve sıcaklıktaki keskin sıçramaları bildiren sıcaklık sensörlü kablosuz yangın dedektörü.
Yüksek hassasiyetli algılama
Optik sensörün kirlendiği durumda, aktif olarak ayarlanması.
Uzak yangın alarm dedektör ekranıyla aktifleştirilme imkanı.
Mekanik sökme kilidi
Toz tutmayan labirent tasarım
Optik hassasiyet: FCP-OC320 / FCP-OC320-R470 < 0.23 dB/m FCP-OT320 / FCP-OT320-R470 < 0.19 dB/m, FCP-O320 / FCP-O320-R470 < 0.16 dB/m
Çalışma sıcaklığı: -20° ile +50°
Aktivasyon alanı: 40m2 - 120m2 
pencillightermooncloud-uploadlockpushpinlocationcalendar-fulllaptop-phonechart-barscarselectvolume-mediumsynchistorycodecrossmenulistchevron-downlayers